25.8.2022

KUMONI Oy – Jo kaksi vuosikymmentä innovatiivista ja laadukasta työtä

TIEDOTE Julkaisuvapaa 23.8.2022

28. elokuuta 2002 tehtiin kaupparekisteriin perustamisilmoitus uudesta rakennusalan yrityksestä, Kuopion Monirakennus Oy:stä, jonka liikeidea käsitti yhden punaisen pakettiauton sekä yhden miehen, 26-vuotiaan Pasi Pitkäsen, jonka voimin syntyisivät jatkossa pienimuotoiset remontointiprojektit Kuopion alueella. Yrityksen toiminta käynnistyi joutuisasti, ja sen nimen etukirjaimista johdettu kutsumanimi KUMONI juurtui työmailla nopeasti käyttöön – ja lopulta yrityksen viralliseksi nimeksi.

Kahdessakymmenessä vuodessa paikallisesti aloittanut yritys on laajentunut, ja siitä on kasvanut rakennussaneeraukseen erikoistunut konserniyhtiö ja rakennusalan valtakunnalliseenkin kehitykseen innovaatioillaan myötävaikuttanut suunnannäyttäjä KUMONI Oy. Tätä nykyä yrityksien liikevaihto on n. 25 miljoonaa ja sen palveluksessa työskentelee 70 työntekijää. Tekemistä perheomisteisessa kuopiolaisyrityksessä ohjaa tänäkin päivänä vahva visio ja halu tehdä asioita paremmin.

KUMONI syntyi halusta tehdä viisaammin ja tehokkaammin

Pitkäsillä rakentaminen on aina kulkenut suvussa, ja jälkikasvu onkin kukin vuorollaan päässyt aivan pikkupojasta mukaan rakennuksille haistelemaan sahanpurua ja näkemään tekemistä. Tämä myötävaikutti vahvasti myös siihen, että Pasi Pitkänen 20 vuotta sitten päätti perustaa uuden yrityksen yhdessä isänsä kanssa. Jo alusta saakka yritystoimintaa ohjaava ajatus oli, kuinka rakentamista ja saneeraamista voitaisiin tehdä viisaammin ja tehokkaammin yritystä ja omia toimintatapoja kehittäen. Tämä ote huomattiin, ja sille oli kysyntää.

Jo vuoden kuluttua yritystoiminnan käynnistämisestä Pitkänen osti isänsä osuuden yrityksestä, ja hiljalleen remontointiprojekteissa alettiin siirtyä kohti taloyhtiöiden linjasaneerauksia, jotka vielä tuolloin olivat toteutuksiltaan jokseenkin lapsenkengissä. Yrityksen ensimmäinen linjasaneeraushanke käynnistyi historiallisessa, 1910 valmistuneessa Sampo-ravintolan kivitalossa vuonna 2004. Pari vuotta tästä yritys pyöri jo siten, että Pitkänen saattoi jättäytyä pois työmailta ja keskittyä yrityksensä johtamiseen.

Vuosina 2017 ja 2022 yritys on hiljalleen laajentunut tytäryhtiöillä Turkuun ja pääkaupunkiseudulle, ja määrätietoinen, mutta maltillinen yritystoiminnan kasvattaminen on tehnyt KUMONIsta kahdessa vuosikymmenessä merkittävän tekijän etenkin kuopiolaisessa korjausrakentamisessa. – Olemme halunneet esimerkillämme toimia suunnannäyttäjänä alan valtakunnallisessakin kehityksessä, toteaa tätä nykyä konserniyhtiöstä toimitusjohtajana vastaava Pitkänen, joka on toiminut myös Kuopion Yrittäjien puheenjohtajana.

Eriarvoistuminen ja korjausvelka kasvavat rakennusalalla

Korjausrakentamisen tämän hetken suurimpana haasteena Pitkänen näkee alueellisen eriarvoistumisen ja lisääntyvän korjausvelan jatkuvan kasvun. Pankkien ja rahoituslaitosten kiristäessä rahoitusehtojaan ei asunto-osakeyhtiöille enää entiseen tapaan myönnetä lainaa rakennuksen elinkaaren kannalta tarpeellisiin tai jopa välttämättömiin remontteihin. Tämä näkyy jo maantieteellisinä rajoina kotimaassa ja myös alueellisina eroina kaupungeissa ja erityisesti niiden 70-luvulla rakennetuissa lähiöissä.

– Korjausvelka voi johtaa jopa inhimillisiin tragedioihin, kun koteja joudutaan jättämään pakon edessä taloissa, joiden korjaamista on lykätty liian pitkään. Kasvavaan ongelmaan tulisi puuttua jonkinlaisen valtion tukeman rahoitusmallin – esimerkiksi lisätakauksen – avulla, ja olen tätä koittanut edistää luottamustehtävissäni, kertoo Pitkänen, joka on vaikuttanut rakennusalan kattojärjestö Rakennusteollisuus RT ry:ssä (hallituksen jäsen), Talonrakennusteollisuus ry:ssä (Itä-Suomen piirin hallituksen puheenjohtaja) ja Elinkeinoelämän keskusliitossa (toimialan edustaja).

1970-luvun rakennuskannan kasvavaa rahoitusongelmaa on KUMONIlla koitettu ratkaista myös itsekehitetyllä lähiöremonttimallilla, jolla linjasaneeraukset voidaan tehokkuuden mahdollistavan toistettavuuden avulla toteuttaa 10–15 % nykyistä edullisemmin. KUMONIn We ︎💙 Lähiöt -malli madaltaa kaikkien taloyhtiöiden kynnystä putkiremontin oikea-aikaiseen teettämiseen. On osakkeenomistajien etu, että putkiremontti tehdään hyvin, tehokkaasti ja aikaa hukkaamatta.

Linjasaneerausten lisäksi yrityksen tulevaisuus julkisissa korjaushankkeissa

Kilpailutilanne rakennusalalla on tasaisen kireä, sillä hankkeiden lisäksi myös urakoitsijoita riittää. Vaikka asetelma pitää jo itsessään hinnat kuluttajaystävällisinä, on Pitkäsen mukaan järkevällä tekemisellä, selkeällä visiolla ja suunnitelmallisella johtamisella mahdollista pärjätä kilpailussa. Koska taloyhtiöiden ja korjausrakentamisen hankekoot ovat halpuuttamisen vuoksi pienenemään päin, suunnataan tehoja jatkossa myös lisääntyviin julkisiin hankkeisiin ja teollisuuden projekteihin.

Tulevaisuudessa rakentaminen ja korjausrakentaminen keskittynevät alueellisesti maakuntien keskuskaupunkeihin ja tietysti myös etelään ja ruuhkasuomeen, jotka ovat myös KUMONIlle strategisesti tärkeitä sijainteja. Vuoden 2022 alusta yritys on ottanut haltuun pääkaupunkiseutua, ja hiljalleen, ns. hitaasti kiiruhtaen, tähytään seuraavaksi kohti Pirkanmaata ja Tamperetta. Turussa yritys on vahvasti kiinni markkinassa, ja Kuopio kotikenttänä on luonnollisesti aina fokuksessa.

Yrityksen liikevaihtotavoitteeksi vuoteen 2025 mennessä on asetettu 40 miljoonaa, ja henkilöstöä olisi tuolloin noin 100. On tultu kaksi vuosikymmentä siitä, kun Pitkänen starttasi 26-vuotiaana punaisen pakettiautonsa kohti seuraavaa työmaata, ja resepti tavoitteiden saavuttamiseksi on myös yhtä vanha.

– KUMONI tarkoittaa innovatiivista ja laadukasta työtä, jonka jäljestä voi olla ylpeä. Kiitos kuluneista vuosista kaikille sidosryhmille ja yhteistyötahoille: entisille ja nykyisille kumonilaisille, asiakkaillemme, alihankkijoillemme ja kaikille niille lukemattomille kontakteille, jotka vuosien varrella ovat jakaneet arvokkaita neuvoja ja vertaistukea.

Lisätietoja

Pasi Pitkänen
Toimitusjohtaja

+358 50 529 3750
pasi.pitkanen@kumoni.fi